Nasıl Koleksiyoner Oldum? – Sami Tokgöz

“Koleksiyonlerlik maziye sahip çıkmaktır.”

Sami Tokgöz, 20 yıldan fazladır biriktirdiği 700-800 yıllık eserlerin bulunduğu, 2 bini aşkın parçadan oluşan “Hattın Sultanları” adını verdiği bir koleksiyona sahiptir. Bu koleksiyonun içerisinde ünlü hattatlardan Şeyh Hamdullah, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Sami Efendi, Hulusi Efendi ve Necmeddin Efendi’ye ait hat eserleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 350 civarında ebru levhası ve hatırı sayılır miktarda tespih toplayan Sami Tokgöz’ün şahsi müzesinde ayrıca ebrucu Mustafa Düzgünman ile Fuat Başar’ın ebru levhaları yer alıyor. 10 bin ciltlik kitap koleksiyonunun iki bin kadarı Osmanlı matbu kitabı ve 350 kadarı da el yazması eserlerdir. Ayrıca altın köstekli, kaplumbağa sırtından yapılmış 300-350 yıllık Osmanlı saatleri de mevcuttur.

13 Kasım Pazartesi
NH 304

Sami Tokgöz kimdir?

Sami Tokgöz 10 Mart 1957 Konya’da doğdu. Karatay Lisesinde lise eğitimini tamamladı. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik bölümünden mezun oldu. 1991’de birkaç ortağıyla beraber NOYA şirketini kurdu ve yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. Küçük yaşlarından beri koleksiyonerliğe ilgi duyan Sami Tokgöz “koleksiyonerlik, medeniyete ve maziye sahip çıkmaktır” sözü ile koleksiyonun önemini vurgulamaktadır. Klasik İslam-Türk sanatlarına dair başta hat ve tespih olmak üzere tezhip, Kur’an-ı Kerim, ferman, halı-kilim, ebru, cep ve duvar saatleri, çakı, kılıç, kama eserlerinden oluşan koleksiyonlara sahiptir.